Adriano Gigante’s farfar, Ferriccio var møller, med en helt særlig interesse for landbrug.
Adriano Gigante’s farfar, Ferriccio var møller, med en helt særlig interesse for landbrug.
I 1957 købte han vinhuset på Rocca Bernada i Friuli Colli Orientali, altså i hjertet af Friuli’s bedste vinområde.
Friulli Colli Oreintali er efter mit skøn, den absolutte højborg for vindyrkning i området. Jeg har smagt mig gennem 23 vingårde og knapt 200 vine, og valget faldt på Gigante.
Familien flytter senere til Corno di Rosazzo hvor vinhuset i dag ligger. I det bakkede terræn trives de lokale druer som Ribolla Giallo, Friulano, Refosco, Pignolo og Schioppettino.
Markerne ligger på terrassede bakker, 100-350 moh. Beskyttet mod nord af bjergene; Den lune luft fra Adriaterhavet, blot 40 km væk, sikrer mod voldsom frost og et terroir af mergel, sandsten og ”flysch” (lagdelt rester af havbund fra istiden), giver ganske komplekse vine.
Vinhuset har ialt 25 ha vine. Vinstokkene er i gennemsnit 25-30 år gamle. Særligt er det værd at bemærke Friulano vinstokkene på de østvendte skråninger. Mere end 75 år gamle stokke, som fortsat yder pænt i kvantitet og vildt komplekst i kvalitet. Friulano Vigneto Storico - BØR du smage.
På blot 2 ha 40-årige vinstokke, dyrkes Pignolo. en sjælden drue som kun dyrkes i Friuli (ialt blot 95 ha) og kun af de dygtigste vinbønder. En svær drue, - og en forrygende vin, ofte betragtet som Friuli's Nebbiolo.